Museum Ovartaci & Psykiatrisk HospitalNår man tænker på typiske kandidater til attraktioner i en by, ligger psykiatriske hospitaler sjældent øverst på listen. Aarhus’ psykiatriske hospital har dog noget at tilbyde, som gør det et besøg værd, nemlig det særlige Museum Ovartaci, der ligger på hospitalets campus i det velhavende Risskov nordøst for centrum. Ovartaci var pseudonymet tilhørende en patient på hospitalet gennem over et halvt århundrede, som malede en lang række kunstværker i løbet af sin indlæggelse.

Ovartaci blev katalysatoren for museet med samme navn, der indeholder både en udstilling om psykiatriens historie og et kunstmuseum med værker af folk med psykiske lidelser. De 800-et-eller-andet værker, der vises på et givent tidspunkt, giver således et særdeles interessant indblik i en verden, der er fremmed for de fleste. Af den grund har museet modtaget international opmærksomhed og anerkendelse for sin evne til at afmystificere disse sygdomme.

Arkitekturen på hospitalets campus gør det blot endnu mere besøgsværdigt. Med sine smukt kurvede gavle og det prominente spir på hovedbygningen er Risskovs psykiatriske hospital et nævneværdigt levn fra Aarhus’ 1800-tals-arkitektur. Tag en gåtur mellem de gule bygninger og deres grønne omgivelser, og sid ned til en kop kaffe i museumscaféen for at fuldende et behageligt besøg på det behagelige campus.

Næste stop